Opvoeding

Column 118 – De achterbankgeneratie

28 april 2015

achterbankgeneratieProfessor Jan Derksen, klinisch psycholoog, waarschuwt ons voor de gevolgen een slechte opvoeding, met name waar de ouder de kinderen in de watten leggen, de zogenaamde “achterbankgeneratie”. Ze worden op de achterbank van de auto meegenomen naar school, clubs en vrienden. Iets zelf doen, leren omgaan met tegenslagen, door weer en wind naar school, clubs of vrienden, ho maar: “ik laat mij rijden….” Niets van dat alles, in de watten door het leven.

Kinderen moeten leren met tegenslagen om te gaan, dat niet alles in het leven van een leien dakje loopt

Maar het leven is geen wattendoos. Ik krijg niet altijd mijn zin, en soms komt het niet uit zodat je de fiets moet pakken. En dan is Leiden in last. De driftbuien van zoon- of dochterlief geven de ouders het gevoel dat ze slechte opvoeders zijn. Het schuldgevoel drijft ze dan de auto weer in. Maar wat is er werkelijk aan de hand? Kinderen moeten leren met tegenslagen om te gaan, dat niet alles in het leven van een leien dakje loopt. Ouders zouden dit moeten beseffen. Vandaag bepaal je waar je over vijf jaar bent. Wie nu niet leert om te gaan met tegenslagen, wordt voor de maatschappij een probleem, dat op termijn miljarden gaat kosten op het gebied van gezondheid.

Bagage

De oproep van professor Derksen zou iedereen de schellen van de ogen moeten laten vallen. Waar zijn we toch mee bezig? Wat leer ik mijn kinderen? Geef ik ze wel de juiste bagage mee voor hun levensreis? Of wil ik om de “lieve vrede” voor dit ogenblik geen gezeur, geen ruzie, hup, de achterbank maar weer op. Opvoeden is geen sinecure, je moet keuzes maken. Vaak zijn de keuzes van de ouders zo egoïstisch dat wij over vijf jaar een maatschappij hebben die handen vol geld kost aan gezondheidszorg. Met de juiste keuzes is dat dus te voorkomen.

Niet het gedrag van kinderen is debet aan deze ontwikkeling. Zij weten niet beter. Het zijn de ouders die beter zouden moeten weten dat het gedrag van de huidige achterbankgeneratie leidt tot excessen bij tegenslagen. Bij de geringste tegenslag ontsteken ze in woede. Dat leidt geheid tot psychische problemen. En dan praten we nog niet over tijd dat zij kinderen krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk