Wetenschap

Column 132 – De Neanderthaler

25 september 2019

neanderthalerDat je uitsterft door de buis van Eustachius is een opmerkelijke conclusie van wetenschappers aan de Downstate Health Sciences University te New York. Waar je al onderzoek naar kunt plegen. Bij de primitieve mens – Neanderthaler – zat het dus tussen de oren, ofwel in de ontwikkeling van de buis van Eustachius.

Het oor van een kind – van de moderne mens – verandert echter vanaf hun vijfde jaar, waarna de infecties minder kans krijgen. Iets wat bij de Neanderthaler niet gebeurde, en zij overleden aan infecties, verzwakt door langdurige koorts en ziekte. En in een wereld waar de “survival of the fittest” gold, was dat natuurlijk fataal. De moderne mens overleefde wel, ten koste van de Neanderthaler.

Ik wil niets tekort doen aan dit onderzoek maar bij mij dringt wel de vraag op waarom de “moderne mens” in die tijd infecties wel konden overleven zonder antibioticum. Was de moderne mens nu eenmaal sterker dan de Neanderthaler? Trouwens, hoe komt men erbij dat dit een aparte mensensoort zou zijn geweest. Er zijn wetenschappers die ervan uitgingen dat Neanderthalers pathologische misvormingen zijn geweest. Een mensensoort aanduiden op basis van ongeveer 100 vondsten, vind ik nogal wat. Hoe betrouwbaar is de geschiedenis?

Tja, en dan dit onderzoek. Ook hier gaat men voetstoots ervan uit dat het om “Neanderthalers” gaat terwijl de mensheid pakweg 10.000 jaar oud is. Dit onderzoek lijkt mij dus weggegooid geld. Jammer, dat had beter besteed kunnen worden.

Dit vind je misschien ook leuk