Religie

Column 116 – Welke vrijheid?

10 januari 2015

ik ben charlieCharlie Hebdo is vermoord. Charlie wie? Nooit van gehoord, maar nu in een keer beroemd door zijn dood. En waarom? Kennelijk om iemand van een zekere godsdienst meende dat hij de profeet had beledigd en daarom niet verder mocht leven. De eeuwige strijd tussen vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid. Welke vrijheid gaat voor?

Van welke vrijheid je je ook bedient, er zijn grenzen aan elke vrijheid

Tja, ik heb me wat verdiept in de zielenroerselen van de heer Hebdo die hij op het papier heeft toevertrouwd. Tja, ik vind het niks en bovendien beledigend voor sommige godsdiensten. Ik ben geen islamiet, nee, verre daarvan, maar is het vrijheid van meningsuiting hetzelfde als iemands godsdienst beledigen? Is het nodig om aanstootgevende beelden te gebruiken waarvan je weet dat je op iemands ziel trapt? Kan het niet subtieler, met een glimlach waarmee je waarschijnlijk hetzelfde doel bereikt?

Er is altijd een spanningsveld tussen vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Dat je in een vrij land je mening kunt uiten, is een groot goed. Als je in islamitische landen je mening als christen geeft, merk je niets van godsdienstvrijheid. En godsdienstvrijheid is ook een groot goed. Beiden kunnen naar mijn mening naast elkaar bestaan, zonder elkaar te bijten als degene die zich uitspreekt zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid.

Een moord is nooit goed te praten. Beledigen van andere godsdiensten evenmin. Van welke vrijheid je je ook bedient, er zijn grenzen aan elke vrijheid. Wie over de grens gaat, loopt een risico, maar wie zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid, gaat niet over de grens. En daar schortte het naar mijn mening aan.

Dit vind je misschien ook leuk