Religie

Column 122 – Crimineel

7 november 2016

crimineelSla je een kwaliteitskrant als NRC-Handelsblad open en zie je jezelf gebombardeerd tot “crimineel”, enkel en alleen omdat je bij de “gevaarlijke” sectie van de Noorse broeders zit. Joep Dohmen, een alom erkend en gewaardeerd onderzoeksjournalist, legt in een drieluik “Het Broedersyndicaat” alle vuiligheid van die sekte bloot. Een “sekte” waar ik persoonlijk veel aan te danken heb.

Modern slavenwerk zoals Joep Dohmen suggereert? Welnee, gewoon een hard werkende generatie met een visie voor hun kinderen. Zouden meer generatiegenoten moeten hebben, denk ik dan, want dan zou de wereld er heel wat beter uitzien.

Een hard werkende generatie draagt oprecht zorg voor de toekomst van hun kinderen

Gevaarlijk?

Wat is er dan zo gevaarlijk aan die sekte? Ze laten kinderen werken die 12 jaar of jonger zijn (kinderarbeid, o ja?), ze zijn gehersenspoeld door hun leiders (nou, nou…) en het geld verdwijnt in de zakken van hun leiders (foei toch, niet doen hoor…). En dat vooral gebaseerd op informatie (200.000 e-mails) van een verdachte van oplichting. Leuke bronnen. Betrouwbaar? Dat moet nog blijken. Zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.

Onderzoek

Goed onderzoek bestaat uit het verifiëren van je bronnen, tegenonderzoek en het toepassen van hoor en wederhoor. Wat je daaruit genereert, presenteer je als onderzoeker op een neutrale wijze, met oog voor beide kanten. Ik treed regelmatig op als gerechtelijk deskundige en moet mij bij mijn onderzoeken aan deze regel houden, anders word ik afgeserveerd en gefileerd in de rechtszaal.

Ik weet niet hoe diep Dohmen met zijn onderzoek is gegaan. Uit de reacties die van de zijde van de Noorse broeders zijn geventileerd, betrekt hij niet die informatie van hen, althans uit de kleuring van zijn verhaal is af te leiden dat hij meer waarde hecht aan verklaringen van een verdachte van oplichting dan aan verklaringen van een hard werkende generatie die oprecht zorgdraagt voor de toekomst van hun kinderen. Tja, in welk nest wil je liggen? Zou hier niet van toepassing kunnen zijn: de journalist kruipt in een bevuild nest? Kan ik bepaald geen erkenning en waardering voor opbrengen. Meer nog: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dit is wel een weggalopperend paard.

Dit vind je misschien ook leuk