Na 22 jaar moet een man zijn ouders, die opgeslagen waren in een vrieskist, begraven. Dat je gelooft in wederopstanding is loffelijk, maar om daarbij te vertrouwen op de wetenschap is minder. Er is altijd strijd tussen wetenschap (de cijfertjes, feitjes, gegevens) en het geloof (vertrouwen, hoop). En je ziet dan ook het bizarre resultaat: je ouders opslaan in een vrieskist.
Dat doe je in de hoop dat de wetenschap ze over pakweg honderd of tweehonderd jaar weer tot leven kan wekken. Nee, dan houd ik mij liever bij het geloof dat ik zal opstaan ten jongste dage. Daarvoor hoef je niet zoveel op de techniek te vertrouwen.
Een illusie
Er is blijkbaar – ondanks de ontkenning van een hogere Macht – iets in de mens die hem doet hopen op een later (beter) leven. Zelfs de meest verstokte atheïst moet wel geloven in een God. Simpel vanwege het feit dat hij het bestaan ervan ontkent. Iets waarin je niet gelooft, hoef je ook niet te ontkennen, lijkt mij. De hoop om in latere tijden weer tot leven gewekt te worden in een betere wereld, is eveneens een hoop tegen beter weten in. Deze wereld wordt niet beter, eerder alleen maar slechter. Dat je dan in een slechtere wereld weer verder wilt leven, lijkt mij dan ook een grote illusie te worden. Nee, dan word ik liever weer “wakker” in een nieuwe wereld die in niets meer doet denken aan het oude. Dat is mijn toekomst als christen.
Ik keur techniek en wetenschap niet af, nee, integendeel, maar laat mij niet leiden door de ontdekkingen in de hoop dat de mens God te slim af is. Dat is een grote illusie. Nee, er worden prachtige dingen en technieken ontdekt. Neem alleen maar dat je in minuten tijd met mensen aan de andere kant van de wereld kunt communiceren, waar je vroeger een half jaar voor moest varen. Prachtig. Maar de techniek en de wetenschap tot het allerhoogste verheffen, waarbij de mens in feite de touwtjes in handen krijgt, is ronduit griezelig. De mens is niet te vertrouwen, zoveel ken ik mij zelf al wel. Dat wordt altijd een grote mislukking. De geschiedenis spreekt voor zich.