Wetenschap

Column 99 – Onsterfelijkheid voor beginners

10 januari 2010

onsterfelijkheidEen zojuist verschenen boek “Onsterfelijkheid voor beginners” zou doen geloven dat de onsterfelijkheid binnen het handbereik van de mens komt te liggen. Er zijn slechts zeven oorzaken voor de dood en als je die oorzaken kunt uitschakelen, dan leef je eeuwig (op aarde…. ). In de verwachting dat de wereld met steeds minder oorlog te maken krijgen, zou dat leiden tot een beter leven. Ja, ja, een mooie theorie, maar of de praktijk zich zo zal ontwikkelen, betwijfel ik in hoge mate. De wereld om mij heen doet mij het ergste vrezen.

Dat de mens worstelt met zijn sterfelijkheid, is vanaf het begin van de schepping duidelijk. Niemand die behoefte heeft om een God te dienen, zal de behoefte hebben om diezelfde God te ontmoeten. Dus de ontmoeting zo lang mogelijk uitstellen en daar alle energie in stoppen, is dan van levensbelang, want stel je voor dat er toch een God bestaat. Tevergeefs, lijkt mij. Je zou je energie ook anders kunnen insteken, met een ander (in mijn ogen beter) resultaat.

Geloven

Een tweede mogelijkheid voor onsterfelijkheid is het “zich laten invriezen”. Een nauwkeurig werkje waar niets mis mee moet gaan. En ook de energie moet nooit uitvallen, want anders “ontdooi” je niet. Ontdoden… ontdooien. Een leuke woordspeling, maar je kunt beter in dit leven ontdooien om straks eeuwig leven te hebben. Voor wie gelovig is, is er meer dan alleen een dood lichaam. Nee, vertrouwen op de wetenschap dat alle oorzaken van de lichamelijke dood op termijn uitgeschakeld zullen zijn, lijkt mij een even lugubere gedachte als te blijven leven in een wereld waarin de duistere krachten steeds meer spel krijgen.

Maar er is goed nieuws voor wie gelooft. Er komt een andere (nieuwere) wereld en de burgers van die wereld hebben wel onsterfelijkheid. En de oorzaak dat de sterfelijkheid is weggenomen ligt niet in het lichaam, maar in je daden. Zou er nog een tweede deel komen van dit boek, zoals “Onsterfelijkheid voor gevorderden”? Benieuwd hoeveel ze zijn opgeschoten. Ik denk niet veel.

Dit vind je misschien ook leuk